begin kurkdroog single.php

begin kurkdroog content.php

Eindejaarslijstje

Wat te drinken op het jaareinde? Wel als we iets dieper in de geldbuidel tasten dan gewoonlijk, valt er heel wat fijns te kraken. Kurkdroog proefde de meeste van deze wijnen samen met Pedro Ballesteros MW en Cesar Roman, sommelier van Comme chez Soi of met Andy De Brouwer, ex-Sommelier of the Year. Op die manier kwamen de scores tot stand.

Bubbels

Vallformosa Brut Nature ‘Colleccio’ Reserva, Cava – Colruyt, €12,90 – 84%
Cava zonder veel opsmuk, impressies van citrus en steenfruit. In de mond zeer goed getypeerd, zuiver, degelijk gestoffeerd, beetje mannelijk van karakter, afdronk zonder bitter. Eentje voor bij de tapa’s.

Jaume Codorniu Gran Reserva Brut, Vintage Cava 2008, Delhaize, €29,99 – 90%
Boomgaardfruit, frisse zuren, vleugje broodgist. Fraîcheur in de mond, opnieuw frisse zuren, zuivere afdronk vol finesse. Cava? Dit is een klasse apart.

Nicolas Feuillatte Brut, Champagne Millésimé 2006, Corawine.be, €24,99
Mespuntje munt, brioche, geconcentreerd secundair wit fruit, vleugje honing. In de mond harmonieus, lichtjes vet, wat hem een goede begeleider maakt van schaaldieren, denk aan krab en kreeft. Let op: slechts beschikbaar tot het jaareinde.

Wit

Viña Esmeralda (Torres), Catalunya 2013 – Delhaize, € – 83%
Zachte, lichtjes tintelende en aromatische wijn die de leemte opvult wanneer u niet weet wat serveren bij de kaas of zelf bij een voorgerecht met foie de volaille. Je serveert er toch geen volle zoete wijn bij?

Chatelain ‘Harmonie’, Pouilly-Fumé 2013 – Corawine.be, €9,29 – 85%
Een hint van brioche in de neus verraadt een lang verblijf ‘sur lies’, wat de wijn een zachtere neus geeft. Na walsen ook wat citroen. In de mond fris en lichtjes mineraal met een fijn bittertje. Gastronomische wijn, en voor weinig geld, perfect bij oesters en schelpdieren.

Les Chemins de la Croix Blanche, Pouilly-Fumé 2013 – Aldi, €7,99 – 84,5%
Rijke, innemende neus met zowel een toets van broodgist als gemaaid gras, kruisbes en buxus. In de mond rijk, gul en zelfs wat filmend. In het midden priemen de zuurtjes door het palet, wat voor frisheid zorgt.

Seigneur de Fontimple (blanc), Vacqueyras 2013 – Delhaize, €8,99 – 84%
Lichtjes kruidige wijn, met een basis van wit steenfruit, die ook past bij gesausde en meer kruidige gerechten.

Rood

Château Ollieux Romanis, Corbières Boutenac 2010 – Carrefour, €8,99 – 87%
Erg expressieve neus van zwart fruit, gestoofd wild, gedroogde kruiden. Aanzet met een intense présence van rijp fruit en kruiden. Palet met een mooie smaakdiepte. Goed geknoopte finale die doet verlangen naar een tweede glas. Grijp wat u nog kan pakken (als er nog rest), normaal betaalt u dit een stuk duurder. (14,5%)

Rosemount Shiraz, South Australia 2013 – Carrefour 11,09 – 84%
Ooit vonden we deze Aussie voor een euro of 8. ‘Werelds’ is hij gebleven maar hij werd beschaafder: in plaats van overdreven eucalyptus-toetsen krijgen we nu een fijne hint van munt en zoethout. Vers bessenfruit wordt ingepakt in een mooie structuur. Bij gestoofde gerechten of gegrild vlees (doe er een zwart olijfje bij).

Diomede ‘Santa Caterina’, Taurasi 2010 – Delhaize, €19,90 – 87%
Zoethout, drop, steranijs, gul, brede, complexe neus. Ouverture met stevige bitters, zwarte olijf, kruiden, gebrande koffie, mannelijke toets, krachtige tannine. Karaferen of bewaren.

Les Grandes Costes Pic Saint Loup (Languedoc), Colruyt Collishop, € 18,95 – 88%
Perfect geknoopte Languedoc, wulps, open, plezierwijn, en toch fris met perfecte sappige tannine en een zijdeachtige afdronk, naadloos versmolten hout (24 mnd).

Astorre Noti, Brunello di Montalcino, Delhaize, €18,32 (tijdelijk) – 85%
Correcte wijn uit Montalcino, meer de rosso-stijl (fruitige, rijpe sangiovese stijl) dan de uitgerijpte brunello-stijl), maar zeker een mooie ossobuco waard.

Château Coufran 2010, Haut-Médoc €13,95 (tijdelijk), Colruyt – 90%
Mooi, volbloed médoc, opmerkelijke frisheid voor een 2010, concentratie, perfecte tannine en zowat op dronk. Coufran is terust van weggeweest. Lang zal de 2010 niet in stockj blijven. Perfecte feestwijn.

Gran Coronas Reserva Cabernet-Sauvignon, Penedes 2010 – 85%, Dalhaize €12,90 – 85%
De cabernet-sauvignon in deze Gran Coronas bespeelt een ander register: zuivere cassis, wat grafiet en laurier. Vanille werd uit de verse eik gepuurd. In de mond klassiek, gestructureerd, goed gestoffeerd, met een goede lengte. Denk hier eerder aan lamsvlees.

Oratorio Gigondas, Corawine.be, €13,99 – 86%
Lekker rijpe, ronde en kruidige Gigondas, meer fijne vanille-toets. Bij wild en gestoofde gerechten. Wie graag voor de pure shiraz gaat, raden we de Crozes-Hermitage van hetzelfde huis aan.

Closerie de Vaudieu, Châteauneuf-du-Pape, Delhaize, €15,69 – 88%
Mooi châteauneuf getypeerd: krachtig, kruidig, toets van wilde kruiden, rijp zwart herfstfruit, wat alcohol-verstuiving. Ronde, gulle, vlezige aanzet, breed palet met retro van kruiden. Finale met goed geïntegreerde alcohol. (14,5%)

Chateau des Fines Roches, Châteauneuf-du-Pape 2012 – Colruyt, €15,49 – 87%
Verrassend florale aanzet met vleugje zomerbloesem en wilde lavendel. Na walsen kreupelhout en een hint van braam en vijg. Frisse en elegante aanzet, gul gestoffeerd palet en een finale met een zekere finesse. (14,0%)

Châteauneuf-du-Pape (Private Label ‘Armand Dartal’) 2012 – Makro, €13,00 – 86%
Intense neus van erg rijp en gekonfijt fruit, leder, kreupelhout, humus, garrigue, lichtjes animaal. In de mond genereus met opnieuw een toets van wild en kruiden. Tikje ongepolijste afdronk. Perfecte wildwijn. (14,0%)

Feest ze :)

end kurkdroog content.php

end kurkdroog single.php