begin kurkdroog archive.php

Antipasto en voorgerechten met groenten

Een witte Sancerre of Sauvignon-Blanc, een Italiaanse Soave of Pinot Grigio, een Silvaner of Chenin Blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (Steen).

bv.: Saumur Lieu-Dit Les Epinats
Aperitief

Mousseux Brut (Champagne, Crémants, Cava…), Sauvignon Blanc of Chenin Blanc met vrij hoge zuren in de afdronk (scherpt de honger aan). Een Sherry Fino of Manzanilla ook. Vermijd zoete of halfzoete witte wijnen en vooral Port, of u smaakt niets meer van de wijnen die volgen.

Aubergines met pasta en parmezaanse kaas

Barbaresco (of zelfs een Barolo), goede Toscaanse rode wijn (Chianti, Sangiovese) of een Rosso de Montalcino – zelfs een Brunello. Zinfandel of een Salice Salentino of Primitivo uit het Italiaanse Zuiden.

Basilicum

Zie Pasta met basilicum/al pesto

BBQ, met grillmix van vis en vlees

Lichte witte wijn type Chenin Blanc of Sauvignon Blanc, enigszins stevige droge Rosé of Arbois, fruitige lichte rode type Saumur-Champigny, Chinon of Bourgeuil (eventueel licht koelen), Sangiovese (Rosso of Chianti classico). Bij kruidig vlees: lichte Côtes-du-Rhône of jonge Syrah uit Australië, Mourvèdre, Merlot of eventueel Cabernet-Sauvignon. Hoe beter het vlees, hoe edeler ook de wijn mag zijn. Bij rundsvlees grijpen we naar de betere Toscanen of Barbaresco’s (of Barolo), naar een stevige Médoc (bvb. Pauillac), of een Côtes du Rhône van het noorden (Hermitage of Crozes-Hermitage, Côte Rôtie…) of een degelijke Australische Shiraz. Bij lam denken we aan goede Cabernet-Sauvignon, een Pinotage Reserve of een Spaanse Réserva.

Calamares (ringen of kleine inktvisjes)

Een jonge Sauvignon-Blanc of een droge schuimwijn (Cava, Prosecco of Crémant ‘Brut’)

Carpaccio van gerookte zalm

Een stevige eikgelagerde Chardonnay of Grüner Veltliner, een degelijke schuimwijn of Champagne Blanc de Blancs, de betere Riesling ook.

Carpaccio van rundsvlees

zie rundscarpaccio.

Carpaccio van tonijn of zwaardvis

Een goede Sauvignon-Blanc (Sancerre, Pouilly Fumé, of de betere Nieuw-Zeelandse), een Riesling Trocken, een witte Graves of Pessac-Léognan of een Italiaanse Vernaccia (San Gimignano of andere) van topkwaliteit.

Chorizo en pikante voorgerechten

Stevige knapen zoals een Madiran of Cahors, een Malbec of Tannat uit Argentinië, een Tempranillo (Spanje), een Nero d’ Avola (Sicilië), een noordelijke Côtes-du-Rhône of een Kaapse Pinotage.

Coq-au-Vin

Idealiter een goede Pinot Noir (we durven het begrip degelijke Bourgogne niet uitspreken, want dan gaan we naar een prijsklasse van meer dan 25 euro), maar het zal ook smaken met een zuidelijke Côte-du-Rhône (Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras of Gigondas) of een kruidige (Australische) Shiraz.

Couscous

Een stevige Languedoc, Roussillon of andere Midi-wijn, een jonge Côtes du Rhône van het Zuiden, een Cahors, een Portugese Douro of jonge Spaanse Tempranillo (Juven). Natuurlijk behoren ook rode Algerijnse of Marrokkaanse wijn tot de mogelijkheden.

Curryschotels

zie Kerrieschotels

Duif

Zowel noordelijke als zuidelijke Côtes-du-Rhône, Pinotage, Zinfandel, Chianti Classico of Barbaresco.

Eendenborstfilet

Goede, belegen Haut-Médoc of Graves (rood). Een goede Cabernet-Sauvignon of een Carmenère Reserva uit Chili, een Barbaresco of helemaal top: een Brunello di Montalcino.

Eendenborstfilet met sinaasappelsaus

Een rode Loire-wijn type Chinon, Bourgeuil of eventueel een rode Sancerre of Pinot Noir. Een Saint-Emilion Grand Cru of een rode Graves. In wit behoren ook een goede Gewürztraminer of een Riesling Auslese tot de mogelijkheden.

Everzwijnragout met groene pepersaus

Kruidige wijnen zoals Australische Shiraz, de betere Côtes-du-Rhône (Crozes-Hermitage, Gigondas, Vacqueyras, Châteauneuf-du-Pape), Spaanse Reserva of belegen Australische Shiraz. Een Zuid-Afrikaanse Pinotage Réserve. Duurder: Brunello di Montalcino, Barolo.

Fazant gestoofd

Eersteklasse rode Bordeaux (Pessac-Leognan, Haut-Médoc, Saint-Emilion, Pomerol), Bourgogne, of top-Merlot uit Chili of Zuid-Afrika. Eersteklasse Côtes-du-Rhône zoals Cornas, Hermitage, Côte Rotie of top-Gigondas. Ook een voortreffelijke Chileense Reserva Carmenère moet kunnen. Grote Spaanse (Ribera, Priorat, Rioja gran reserva) en Italiaanse wijn (Barolo, Brunello, Chianti Classico, wijnen uit de Maremma). Ook een goede Zuid-Afrikaanse Pinotage verdient aanbeveling.

Foie de volaille

Een degelijke Toscaanse Sangiovese of Chianti Classico, jonge Merlots uit Chili, Canon-Fronsac of lichtere Pomerol.

Foie gras

Klassiek: Sauternes, Barsac, Loupiac, Pacherenc-du-Vic-Bilh, maar deze zijn vaak te zoet wanneer er nog andere gerechten volgen. Een betere keuze is een degelijke Tokay Pinot Gris, Riesling Spätlese of een Gewürzstraminer Spätlese.Een Hongaarse Tokaji 3 à 4 puttonyos.

Forel

De betere Riesling, maar niet te exotisch. Een lichtere Chardonnay (Mâconnais of Chileens), zonder houtlagering.

Geitenkaas (warm) in slaatje

(crottin de chavignol): Arbois-wijn (savagnin-druif) of een Sherry Amontillado

Gember

Gerechten waarin gember een belangrijke rol speelt kunnen het best vinden met een goede Riesling. Verder ook Tokay Pinot Gris, Viognier of Gewürztraminer.

Gerookte zalm

Zie Zalm gerookt

Groententaart

Jonge Bordeaux, Beaujolais Villages, een Rosso Molise of Nero d’ Avola, een jonge witte Graves of Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Haantje in wijn

Zie Coq-au-Vin.

Ham, rauw, gerookt en charcuterie

Jonge Spaanse Tempranillo of jonge Italiaanse wijn (Bardolino, Rosso Molise, Nero d’ Avola), Beaujolais, Chinon of Bourgeuil, stevige Rosé (Lirac, Tavel of Arbois).

Hazenpeper

Eerder jonge Bordeaux, een zuidelijke Côtes-du-Rhône. Ook een Chileense Cabernet-Sauvignon Reserva of een Spaanse Rioja Reserva.

Kaasschotels

Zie het apart luikje kaas

Kabeljauw

Viognier of witte Côtes du Rhône, Duitse Kabinett of Spätlese trocken, goede witte Graves of lichtere witte Chardonnay’s (geen Australische). Gekoelde rode wijn (Chinon, Bourgueil, Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe wereld).

Kalfgebraad of -koteletjes

Merlotwijnen (Nieuwe wereld of Pomerol, Saint-Emilion en satellietgemeenten), mooie versmolten wijnen zoals een rode Graves of Margaux, een Rioja Reserva of een goede droge Riesling.

Kalfsblanket

Volle Sauvignon Blanc-wijnen (Nieuwe wereld), witte Languedoc op basis van Grenache Blanc, Chardonnay. Rode Sancerre of lichte Pinot Noir (Elzas, Italiaanse pinot nero of Duiste Spätburgunder).

Kalkoengebraad

Beaujolais, Châteauneuf-du-Pape, Pinot Noir of Californische Zinfandel.

Kalkoengebraad met sinaasappelsaus

Eerder lichte Bordeaux, een satellietwijn van Saint-Emilion of een rode Loirewijn (Chinon, Bourgeuil,…). Ook een kruidige Gewürztraminer (Granc Cru of Spätlese) is hier op zijn plaats.

Kerrieschotels

Een Viognier of halfzoete witte (vb een Kaapse Gewürztraminer of Duitse Riesling Auslese). Een Beaujolais ook.

Kip gebraden

Een Beaujolais, een rode Loirewijn (Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil) of een fruitige Chardonnay uit Californië of de Nieuwe Wereld.

Kip of gevogelte met Dragon

Zeker geen rode wijnen: liefst Viognier, Riesling of Muscat en Nieuw-Zeelandse Sauvignon.

Kip op zijn Indonesisch

(met citroengras) Schitterend met Sauvignon Blanc uit Sancerre en Nieuw-Zeeland of een Viognier.

Konijn gestoofd

Een zuidelijke Côtes-du-Rhône, een Latijns-Amerikaanse Carmenère of Torrontes of een kruidige Australische Shiraz (zeker wanneer gedroogd fruit wordt toegevoegd).

Konijn met mosterdsaus

Zie Mosterdsaus

Krab

Fijne droge Riesling uit Elzas, Rheinpfalz, Californië, Zuid-Afrika of Australië. Of Viognier (Condrieu of Chäteau Grillet voor wie er 800 fr of meer voor over heeft).

Kreeft

Een gulle, belegen chardonnay uit Bourgogne, Californië of Australië.

Kreeft met gembersaus

Gewürztraminer, Tokay Pinot Gris, Riesling Spätlese of andere kruidige witte wijnen.

Kwartel

Belegen St-Emilion, Barolo of een Pinot Noir (als het kan een degelijke Bourgogne). Ook een glaasje vintage-champagne (met meestal veel Pinot Noir) behoort tot de mogelijkheden.

Lamscarré’s

zie lamskoteletjes.

Lamsgebraad (gigot – met look)

Een stevige rode wijn type Côtes-du-Rhône, Languedoc-Roussillon, een Spaanse Garnacha of een kruidige Shiraz uit de Nieuwe Wereld.

Lamskoteletjes

Een goede rode wijn type Cabernet-Sauvignon (Haut-Médoc, Pessac-Léognan of topwijn uit Nieuwe Wereld), Pomerol, Barolo, Brunello de Montalcino of de betere rode Rioja.

Lasagne Bolognaise

Rode Zuid-Italiaanse (Rosso Molise, Salice Salentino) of Siciliaanse wijn (Nero d’Avola), Molpulciano d’Abruzzo, Rosso Conero, een Bulgaarse rode wijn of een jonge Chianti of Beaujolais. Een Zinfandel of Côtes du Rhône. Met wit (zeker aan te raden indien romige kaassaus): Orvieto of Sauvigon Blanc.

Lever

Een Beaujolais-Villages, een rode Sancerre of St-Nicolas-de-Bourgueil, een noordelijke Côtes du Rhône (St-Joseph of Crozes-Hermitage).

Lotte met prei en roomsaus

Steengoede witte Pessac-Léognan (of Graves) of de betere Chardonnay uit Australië, Zuid-Afrika of Californië. Een top-sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland ook.

Mixed Grill

(op de BBQ) lichte Chianti of jonge Tempranillo (Spanje), zachte Pinot Noir uit Chili of de Elzas, of licht gekoelde Cabernet Franc met appellation Saumur-Champigny, Chinon of Bourgeuil. Wie niet bang is voor de man met de alcoholhamer en een Bob achter de hand heeft: probeer een Californische Zinfandel of een Kaapse Syrah of Pinotage.

Mosselen

Een jonge witte Bordeaux (entre-deux-mers), Muscadet of een frisse Duitse of Luxemburgse droge wijn (Moezel, Rheingau).

Mosterdsaus (bij rundsstoofvlees of konijn)

Zachte Pinot Noir (Sancerre, Elzas of Chili) of een jonge Languedoc. In de zomer: Tavel rosé of witte Côtes de Provence.

Niertjes

Goede Bordeaux, Pomerol, Toscaanse Sangiovese, Rioja Reserva of een belegen Cabernet-Sauvignon uit Californië, Zuid-Afrika of Chili. Een degelijke Roussillon-Villages ook.

Oesters

Champagne, een Muscadet sur Lie, een lichte, houtloze en mineraalrijke chardonnay, type Chablis of Pouliiy-Fuissé.

Ossobuco (kalfsschenkel)

Betere Chianti (Classico), Barbera (d’ Alba en d’ Asti), een Rioja Reserva, Californische of Chileense Cabernet-Sauvignon. Een Chileense Carmenère Reserva.

Pasta con funghi (paddestoelen)

Shiraz (Nieuwe Wereld), Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Sangiovese-wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano of IGT wijnen met dominantie van Sangiovese).

Pasta met Basilicum

(al pesto) Jonge witte Bordeaux of Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Chili. Rode Loirewijnen (Chinon, St-Nicolas-de-Bourgeuil) ook.

Pasta met Zeevruchten

Witte Languedoc op basis van Grenache Blanc, iets vollere Sauvignon-Blanc uit Chili (Reserva-type), Nieuw-Zeeland of de Loirestreek (vb. Pouilly Fumé of Sancerre).

Pâté, Boerenpastei

Lichtere witte Bourgogne (Mâcon) of Chablis, witte Graves of Californische of Kaapse Fumé Blanc.

Pensen (wit/zwart) met rode kool

Niet ideaal bij wijn, maar als u aandringt: een eenvoudige, maar kruidige Tokay Pinot Gris of Gewürztraminer uit de Elzas. Een witte Côtes de Provence of een Grenache Blanc (Languedoc). Een jonge rode Côtes du Rhône, Côtes de Provence of Shiraz.

Pizza

Fruitige jonge Italiaanse rode (Salice Salentino of Siciliaanse Nero d’ Avola), een Rioja Crianza of jonge Australische Shiraz. Kaapse, Australische of Chileense blends (mengeling Cabernet/Shiraz of Merlot).

Ribbetjes

Zie BBQ en Mixed Grill. Indien gemarineerd: eerder de voorkeur geven aan vlotte rode wijnsoorten type Chianti (Sangiovese) of Zuid-Italiaans (Puglia), Rioja (of Tempranillo), of Portugese Douro of Alentejo.

Risotto met zeevruchten

Italiaanse Pinot Grigio, jeugdige witte Graves of Sémillon, witte Languedoc of witte Côtes du Rhône.

Rode Poon (Rouget)

Chianti Classico of andere Toscaanse wijnen met overwegend sangiovese-druif, Portugese rode wijnen (Tourriga Naçional), Pinot Noir

Rundscarpaccio

De betere Toscaanse Sangiovese, een goede Spaanse Reserva of belegen Portugese Douro.

Schapenbout (met look)

Een stevige rode wijn type Côtes-du-Rhône, Languedoc-Roussillon of een kruidige Shiraz uit de Nieuwe Wereld.

Spaghetti al pesto

Zie Pasta met basilicum

Spaghetti alla Carbonara

(met stukjes ham of spek in roomsaus) Een Chianti of Montepulciano d’Abruzzo, of rode Loirewijn: Bourgueil, Saumur-Champigny, Chinon.

Spaghetti Bolognaise

Rode Zuid-Italiaanse of Siciliaanse wijn, een Bulgaarse rode wijn of een jonge Chianti. Een Zinfandel ook.

Steak au poivre

Een degelijke Madiran, een jonge, pittige Côtes du Rhône, een Barbaresco of Tempranillo.

Steak van rundsvlees

Een goede Bordeaux, een Chileense Cabernet-Sauvignon of Carmenère, een Crozes-Hermitage of andere noordelijke Côtes-du-Rhône of een Australische Shiraz.

Stoemp

Zie Worst met stoemp

Stoofvlees (runds) met mosterdsaus

Zie Mosterdsaus

Stoofvlees (runds) op zijn Vlaams

Wanneer u geen trappist bij de stoofpot giet kan u genieten van een lichte Côtes du Rhône, Madiran, een jonge Languedoc, een Roussillon of een Australische Shiraz.

Struisvogel

Cabernet-Sauvignon, Bordeaux Cru Bourgeois, Rioja Crianza.

Sushi

Een goede witte Sancerre of fijne Pouilly-Fumé, een droge Riesling of witte Arbois. Een droge Sherry ook.

Tarbot

Goede Meursault of Puligny-Montrachet, of witte topwijnen Spanje of uit de Nieuwe Wereld

Tarbot met ganzenlever

rode Graves of Pessac-Léognan (elegante rode wijn met toch voldoende kracht).

Terrine van wild

Spaanse reserva’s, een Zinfandel of Pinotgae Réserve. Ook vintage port is mogelijk.

Tong (zeetong)

Verdient zeer goede witte. Bvb. Goede Saint-Véran, Meursault of elegante Chardonnay uit de Nieuwe Wereld (niet te veel houtlagering).

Tonijn gegrild met kalfsjus

Brunello di Montalcino, droge krachtige Spaanse of Italiaanse roséwijnen of een vlezige Pinot Noir.

Vissoorten met Dille

Bij voorkeur Sauvignon-Blanc: Sancerre, Pouilly-Fumé of Touraine.

Waldorfsla

Een Arbois of een Vin Jaune. Ook een Sherry Manzanilla of Sherry Amontillado

Wild gemarineerd

Een mooie, belegen Bordeaux, Pomerol, Rioja Gran Reserva, een grote Italiaanse wijn of een top Cabernet-Sauvignon uit Californië, Zuid-Afrika of Chili

Witlof in hamrolletjes

Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw Zeeland. Witte Loirewijn of Kaapse Chenin Blanc.

Worst met stoemp

Een Madiran, Languedoc-Roussillon, Crozes-Hermitges of een jonge Zinfandel.

Zalm (vers)

Goede witte Bourgogne (Chablis Grand Cru bvb.), top-Chardonnay uit Australië of Californië.

Zalm gerookt

Een goede droge Elzasser (Tokay Pinot Gris), Chablis, een Riesling Spätlese (of met exotische toets) of een fijne schuimwijn of Champagne.

Zalmforel

Goede Moezelwijn of Tokay-Pinot Gris. Mag zelfs een Spätlese zijn. Een fruitige witte Australiër of een lekkere schuimwijn kunnen ook.

Zalmsteak

Elke droge witte wijn met voldoende rinsheid, bvb een witte Rioja of Spaanse Macabeu of Xarello, Sancerre of Nieuw-Zeelandse Sauvignon-Blanc

Aardbeien

Banyuls (zoet rood), Monbazillac (zoet wit), Saumur-Champigny (fruitig rood), Spätburgunder (halfzoet rood) of Champagne (brut).

Abrikozen

Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Coteaux du Layon (zoet wit) of Vin de Paille (halfzoet belegen wit)

Appeldesserten

Pineau de Charentes (versterkt zoet wit), Vouvray (mousserend en/of halfzoet), Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Tokaji Aszú (zoet wit) of Vin de Paille (halfzoet belegen wit).

Banaandesserten

Monbazillac (zoet wit), Muscat de Beaumes de Venise (zoet wit), Gewürztraminer Vendanges Tardives, (halfzoet wit) of Crémant de Bourgogne (mousserend droog wit).

Chocoladedesserten

Banyuls (zoet rood), Pineau de Charentes (versterkt zoet wit), Sauternes (zoet wit), Vin Santo (ingedroogd halfzoet rood of rosé), schuimwijn uit Shiraz of Port.

Citroendesserten

Sauternes (zoet wit), Vouvray (zoet wit of mousserend) of voor de liefhebbers, een belegen Hermitage (droog rood).

Crème Brûlée (en carameldesserten)

Gaillac (zoet wit), Tokaji Aszú (zoet wit), Sauternes (zoet wit) of Champagne (demi-sec).

Desserten (of zoete nagerechten)

In zoete desserten worden vaak verschillende smaken gemengd (vb. ijs met fruit of vanillepudding met caramel). Om er de juiste wijn bij te kiezen moet u zelf uitmaken wat de dominante smaak is. Smaken de frambozen meer door dan het vanilleijs of is het andersom? Afhankelijk van deze balans kiest u uit de onderstaande lijst de geschikte wijn.

Frambozen

Goede Beaujolais (fruitig rood), Saumur-Champigny (fruitig rood), Loupiac (zoet wit), Monbazillac (zoet wit), Barsac (zoet wit) of Sauternes (zoet wit).

Hazelnootdesserten

Chenin Blanc (droog wit), Loupiac (zoet wit), Vin Santo (ingedroogd halfzoet rood of rosé) of Italiaanse Spumante (mousserend halfzoet).

Kaastaart

Cadillac (zoet wit), Monbazillac (zoet wit), Coteaux du Layon (zoet wit), Pacherenc du Vic-Bilh (zoet wit) of Champagne (brut).

Kaneeldesserten

Ste-Croix-du-Mont (zoet wit), Sauternes (zoet wit) of voor de Bourgogne-adepten een goede Côte de Nuits (droog rood).

Kersentaart

Blanquette de Limoux (halfzoet pusserend), Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Coteaux du Layon (zoet wit) of Riesling Beerenauslese (zoet wit).

Kersentaart

Blanquette de Limoux (halfzoet pusserend), Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Coteaux du Layon (zoet wit) of Riesling Beerenauslese (zoet wit).

Koffiedesserten

Banyuls (zoet rood), Champagne (brut), een goede Côte de Nuits (droog rood).

Mandarijn- of sinaasappeldesserten

Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Ste-Croix-du-Mont (zoet wit).

Pannekoeken (zoete)

Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Vouvray (zoet wit of mousserend), Muscat de Rivesaltes (zoet wit) of Champagne (demi-sec).

Roomijs

zie vanilledesserten

Sorbets

Pineau de Charentes (versterkt zoet wit) of Champagne (brut)

Tiramisu

Banyuls (zoet rood), Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Sauternes (zoet wit), Champagne (brut), Italiaanse Passito (zoet wit) of Friulaanse Picolitto (moeilijk te vinden zoete witte).

Vanilledesserten en -ijs

Arbois (droge rosé), witte Bergerac (droog wit) of Muscat de Rivesaltes (zoet wit).

Zwarte bessen en cassisdesserten

Bergerac (droog wit), Muscat de Rivesaltes (zoet wit) of Rosé Champagne (brut),

Algemeen

Doorgaans beter met een witte wijn dan een rode. Het type wijn hangt af van het type kaas. Een echte passe-partout wijn bestaat niet. Rode wijnen overstemmen meestal de kazen en passen best met witschimmelkazen. Een paar suggesties:

Brie (de Meaux)

Laat zich begeleiden door een stevige Cahors, een Madiran of een andere Tannat-krachtpatser. Eventueel Chianti, Châteauneuf du Pâpe of Bourgogne.

Camembert

Corbières, Bandol, CdRhône, Tannat-wijn of rode Bordeaux.

Chaume

Riesling, Gewürztraminer of zachte rode Bourgogne.

Comté

Zie Mont-Jura.

Emmenthal

CdRhône of Shiraz-wijn.

Epoisses de Bourgogne

uitstekend met een Macon Charnay of een Meursault (is natuurlijk wel iets duurdere witte Bourgogne).

Explorateur

Lekker met een (rode) St-Nicolas de Bourgeuil, een Chinon of andere lichte, frisse rode wijn.

Geitenkaas

(Sainte-Maure de la Touraine) neem er een glaasje Champagne bij, of een goede Cava of Crémant. Ook droge witte is mogelijk: Sancerre, Riesling, Jurançon sec.

Gorgonzola

perfect met een goede Tokay Pinot Gris. Ook een Gigondas, belegen Bordeaux of Barolo moet deze krachtmeting aankunnen.

Gouda

Te genieten met een Australische Shiraz, een Côtes du Rhône, Chianti of Gewürztraminer.

Mancheco

Sherry (amontillado), Tokaji Aszu.

Mont-Jura

(type Comtékaas) best te genieten met een witte Arbois (Savagnindruif) of een Sherry Amontillado. Ook een Gewürztraminer is hier lekker bij.

Mozzarella

Chablis, Orvieto, Pinot Grigio.

Parmezaanse

(oude) Sangiovese, Chianti, Brunello, Rioja, Crozes-Hermitages of witte Bourgogne.

St-Nectaire

CdRhône of niet te belegen Merlot (bvb Fronsac).

Stilton

eerder denken aan een LBV Port of Vintage of een Cream Sherry.

Aglianico

bressaola, haarwild, gestoofd vlees met wijnsaus, ragù op z’n Toscaans, stevig gekruide vleesgerechten.

Bandol (en mourvèdre-dominante wijnen)

gestoofde groenten, gegrild varkens, runds- en lamsvlees, provencaalse hutsepot, evnerzwijn en hert – al dan niet met veenbessen of jeneverbessen, traag gestoofde vleesgerechten

Barbaresco

zie Barolo

Barbera (Alba, Asti en Monferrato)

ansjovispasta en dipsausen, antipasti, droge ham en salami, risotto met champignons, pasta met tomatensaus, osso bucco, pasta al carbonara of al pesto, saltimbocca, gerechten met balsamico

Bardolino

zie Valpolicella

Barolo

aubergines met parmezaaanse kaas, pluim- en haarwild (hoenen en fazant), risotto met truffels of truffelolie, gestoofde gerechten met wijnsaus, boeuf bourguignon, rib-eye en sirloinsteak, gerechten met morieljes, bij romige en oude kazen.

Beaujolais

charcuterie, boudin blanc, gerechten met bonen, vleespastei, vitello tonato, rauwe en gestoofde groenten, niertjes, hamburgers, varkensgebraad, kipsla, gerechten met spek of ham

Bolgheri en Super Tuscans (basis: cabernet)

gerechten met tomatensaus, niertjes, het beste lamsvlees (ook met munt), ossenstaart, tagliata van rund en andere bereidingen met rundsvlees en rode wijnsaus, pluimwild

Bolgheri en Super Tuscans (basis: sangiovese)

bereidingen met balsamico, pluimwild, kalfsvlees, saltimbocca alla romana, gerechten met tomaten en tomatensaus

Bourgogne (Côte de Beaune)

vleespastei, kalfssteak, gebraden gevogelte, lamscurry, pluimwild, kip met morieljes en roomsaus

Bourgogne (Côte de Nuits)

risotto’s en bereidingen met paddestoelen, gebraden eend, pluimwild, gebraden gevogelte, gevogelte in wijnsaus

Bourgueil en St-Nicolas-de-Bourgueil

zie Cabernet-Franc van de Loire

Brunello di Montalcino

pluim- en haarwild, bereidingen met balsamico, kalfsvlees, saltimbocca alla romana, gerechten met tomaten en tomatensaus, roomkaas en oude kazen.

Cabernet-Franc

(Loire) asperges, charcuterie, meloen met parmaham, tonijn- en zalmsteak, quiches, steak met champignons, schnitzels

Cabernet-Sauvignon

(nieuwe wereld) gerechten met tomatensaus, niertjes, het beste lamsvlees (ook met munt), ossenstaart, tagliata van rund en andere bereidingen met rundsvlees en rode wijnsaus, pluimwild

Cahors

vleespastei, tartare van rundsvlees, cassoulet, mexicaanse bonengerechten, gebraden of geconfijte eend, gevogelte met dragon, gerechten met truffels

Cannonau (di Sardegna)

andouillette, chili con carne, ragù met rund, tartaar van rund, pasta alla norma, pasta met pikante saus, Sardeense groenten- en vleesgerechten.

Châteauneuf-du-Pape (en grenache-dominante wijnen)

wildpastei, gebraden gans en kalkoen, aardappelgratin, eendenborst, ossenstaart, patrijs en pluimwild, gevogelte in wijnsaus

Chianti Classico

Italiaanse tomatengerechten, gerechten met balsamicosaus, uccelini di campo of kalfsrolletjes, geroosterd gevogelte, costa di manzo alla pizzaiola, steak, gevulde gans

Chinon

zie Cabernet-Franc van de Loire

Collioure

zie Roussillon

Corbières

zie Languedoc

Cornas

zie Hermitage

Côte-Rôtie

tartare van rundsvlees, kalfssteak, rib-eye steak, stoofpotten met rundsvlees, korhoen, pluimwild, lamsnootjes.

Crozes-Hermitage

zie Hermitage

Dolcetto

charcuterie, vitello tonato, antipasti, risotto met parmiigiana, pasta al carbonara, boudin noir, meloen met parmaham, saltimbocca alle romana

Douro (Droge rode Portugal)

bloedworst, tapa’s, osso bucco, ragù op z’n Toscaans

Egri Bikaver (Hongaars stierenbloed)

hamburger, varkensgebraad, tartare van rundsvlees, eenpansgerechten met schaap of rundsvlees, goulasj

Garnacha

zie Priorat

Gigondas

zie Châteauneuf

Haut-Médoc (en topgemeenten)

rosbief, châteaubriand, tagliata van rund, lamnootjes en – steak, korhoen, parelhoen, pluimwild, kalfslever, varkensgebraad en gebraden gevogelte, gegrild lams- en rundsvlees, gerechten met rode wijnsaus.

Hermitage (en syrah-dominante topwijn van de Rhône)

fijne vleeswaren, gevulde kool, kip met dragon, tartare van rund, haas, gestoofde schotels, duif, pluimwild

Julienas

zie Beaujolais

Languedoc

aubergines (met parmezaan), cassoulet, ratatouille, groententaart, varkensgebraad en –koteletten, worst, chorizo, gegrild lams- en rundsvlees, haas, kip met wijnsaus,

Madiran (en Tannat-dominantie)

gebraden kip, erwtensoep met spek, eendenborst, lamskoteletjes, haarwild

Malbec (Mendoza)

ratatouille, gegrilde steak, entrecôte, lamsgebraad

Malbec (Sud-Ouest)

zie Cahors

Margaux

kalfsteak, gevulde gans, lamsvlees (met munt) en zie ook Haut-Médoc

Menetou-Salou

zie Pinot Noir Loire

Minervois

zie Languedoc

Morgon

zie Beaujolais

Moulin-à-Vent

zie Beaujolais

Moulis

zie Haut-Médoc

Naoussa en Nemea

aubergine, tapenades van olijven en ansjovis, kleftiko, moussaka,

Nebbiolo

zie Barolo

Negroamaro

antipasti, chorizo, hamburgers, pasta alla norma en arabiata, gegrild en stevig gekruid rood vlees, pikante en Oosterse vleesgerechten

Nemea

zie Naoussa

Nero d’Avola

antipasti, charcuterie, hamburgers, pasta alla arabiata, pizza, chorizo, pikante en Oosterse vleesgerechten

Pauillac

zie Haut-Médoc

Pic Saint Loup

zie Languedoc

Pinot Noir (Duitsland, Oostenrijk, Loire)

pain de veau, gebraden gevogelte en gevogelte in wijnsaus, konijn, lamsvlees met curry, groentenratatouille, varkensgebraad, koteletjes, gegrild varkens- en rundsvlees

Pinot Noir (Oregon, Nieuw-Zeeland)

pain de veau, gebraden gevogelte en gevogelte in wijnsaus, konijn, lamsvlees met curry, groentenratatouille, varkensgebraad, koteletjes

Pinot Noir uit de Bourgogne

zie Bourgogne Côte de Beaune en Côte de Nuits

Pinotage

chili, chorizo, tortilla’s, pikante Latijnse-Amerikaanse gerechten, couscous, erwtensoep met spek, moussaka, gegrild varkens- en rundsvlees, haarwild

Pomerol en topmerlots

patrijs, fazant, eend, wild met pepersaus, rib-eye steak, filet pur, lamsnootjes

Primitivo

antipasti, chorizo, hamburgers, pasta alla norma en arabiata, pikante en Oosterse vleesgerechten, goulash, gegrild vlees, Griekse gerechten

Priorat

wildpastei, cassoulet, ratatouille, stoofvlees met pruimen, konijn, haas, patrijs, gevogelte in wijnsaus, gebraden eend, gratins,

Ribera

del Duero varkenkoteletjes, varkensgebraad van patta negra, lamsgigot, kalfslever, moussaka, konijn met wijnsaus

Rioja

varkenkoteletjes, varkensgebraad, lamsgigot, kalfslever, moussaka, konijn met wijnsaus

Roussillon

escargots, ratatouille, lamskoteletjes, gebraden kip, erwtensoep met spek, eendenborst

Sancerre

zie Pinot Noir Loire

Shiraz uit de nieuwe wereld

cassoulet, stoofpotten, gevulde kool, barbecue, wild zwijn met pepersaus, hert, Griekse gerechten, hamburgers, curry van lamsvlees, lamsgigot, gerechten met mierikswortel, gerechten met tijm en rozemarijn

Spätburgunder

zie Pinot Noir Duitsland, Oostenrijk

St-Amour

zie Beaujolais

St-Emilion

fazant, duif, korhoen, gebraden gevogelte, eend, worst, gestoofd rundsvlees, rosbief, châteaubriand, hert, camembert, oude kazen

St-Estèphe

zie Haut-Médoc

St-Joseph

(zie Hermitage)

St-Julien

kalkoen, lamskroon en zie Haut-Médoc

Syrah

zie Hermitage

Taleggio

Een Italiaanse Soave of Chianti (Classico).

Tannat

zie Madiran

Tempranillo

zie Rioja, Ribera of Toro (warmer klimaat)

Toro

lamsgigot, kalfslever, moussaka, konijn met wijnsaus, Griekse gerechten, hamburgers, curry van lamsvlees

Toscana IGT (basis: cabernet)

worstjes, steak, tagliata van rund met balsamico, gerechten met tijm en rozemarijn, gerechten met tomatensaus, lamsvlees, niertjes, gerechten met rode wijnsaus.

Toscana IGT (basis: sangiovese)

worstjes, bresaola, carpaccio van steak, steak, tagliata van rund met balsamico, gerechten met tijm en rozemarijn, gerechten met tomatensaus, lamsvlees, niertjes, gerechten met rode wijnsaus.

Vacqueyras

zie Châteauneuf

Valpollicella

Classico gedroogde ham, vitello tonato, antipasti, tomatengerechten, risotto en pasta al funghi, osso bucco

Vino Nobile di Montepulciano

wildpastei, wild zwijn, schapenbout, gerechten met rode wijnsaus, Toscaanse ragù.

Zinfandel

chorizo, chili con carne, ratatouille, pain de veau, hamburgers, worst met puree, gerechten met bonen, barbecue en grilmix, eend, goulash, Griekse gerechten, gerechten met pepersaus

Albariño uit Galicië (of Albarinho uit Portugal)

aperitief, vis à la plancha, licht gerookte vis en gemarineerde zalm, gegrilde sardientjes, zeevis a la plancha, bouillabaise met gemengde vis.

Arbois (Jura)

andouillette met mosterd, gerechten met bloemkool, gerechten met curry, sushi.

Bordeaux sec

zie Pessac-Léognan

Bourgogne Côte de Beaune (Meursault, Montrachet)

asperges, mooie vis met romige saus, kreeft, verse zalm, tong, sint-jacobsvrucht, king krab, kalfszwezeriken, gebraden gevogelte, pens, soufflés

Bourgogne Mâconnais (zonder hout zoals Pouilly Fuissé, Viré-Clessé, Roche de Solutré)

slaatjes, artisjokken, schaaldieren, zeevruchten, pasta alla vongole, gerechten met spek, tong zonder roomsaus, gerookte zalm, visterrines

Chablis 1er Cru en Grand Cru

avocado, verse zalm, tong, schaaldieren, zeevruchten, krab, gerechten met venkel, gerechten met witte wijnsaus, gerechten met mayonnaise.

Chardonnay (unwooded)

Zie Bourgogne Mâconnais

Chardonnay (wooded, Nieuwe Wereld)

bruschetta, kreeft, king krab, verse zalm, vis met roomsaus, sint-jacobsvrucht, gerechten met verwerking van ananas of exotische vruchten, geroosterd gevogelte

Chenin Blanc (Kaapse)

Oosterse gerechten, zeevis a la plancha, gerechten met kastanjes.

Chenin Blanc (Loire)

quiches, gerechten met venkel, gegrilde vis, visgerechten op oosterse wijze, kip op z’n indonesisch, gerechten met citroengras, fruitsalades

Condrieu

gerechten met curry en indiase gerechten, gebakken tong, gestoomde zalm, kreeft

Fendant (du Valais)

raclette, gerookte riviervis

Gavi

oesters, antipasti, vitello tonato, pasta alla vongole, pasta met zalm en roomsaus

Gewürztraminer

Eend met sinaasappelsaus, gekarameliseerd varkensvlees, oosterse zoet-zuur gerechten, gerechten met rode kool ren appel, varkensvlees met mosterdsaus, cheddar, chaumes, gouda, comté kaas, tilsit.

Graves wit

zie Pessac-Léognan

Grüner Veltliner

asperges, krab, verse en gemarineerde zalm, pasta alle vongole, kipsla, varkensvlees, gepaneerd vlees en gepaneerde vis, kaassoufflé

Menetou-Salon

zie Sauvignon-Blanc – Loire

Muscadet

gerechten met vinaigrettes, mosseltjes en schaaldieren, oesters, makreel, soufflés, quiches, kalfsblanquette

Pessac-Léognan wit (en sauvignon-sémillon)

witte vis (lotte, tarbot, kabeljauw) met witte saus (op basis van boter of room), sint-jacobsvrucht, makreel, kalfsvlees, gerechten met witte wijnsaus

Pinot Grigio

guacomole, gedroogde ham, pasta alle vongole, rauwe groenten, omelet, uientaart, kalfslapjes met witte wijnsaus, varkensvlees

Pinot Gris (Elzas)

gerookte vis, Oosterse visgerechten, munsterkaas, uientaart, quiches, gevulde paprika, kalfszwezeriken, gerechten met gruyère.

Pouilly-Fuissé

zie Bourgogne Mâconnais

Pouilly-Fumé

zie Sauvignon-Blanc – Loire

Riesling Grand Cru (Elzas)

aardappelcombinaties met room of kaas, boudin blanc, kalfsblanquette, kip met roomsaus (en morieljes), gerechten met mierikswortel- of mosterdsaus, frambozendesserts en -sorbets

Riesling trocken (Duitsland)

Tomatensla, gedroogde ham, Sashami, sushi en Oosterse vis- en zoetzuurgerechten, gerechten met dragon en dragonsaus, eend met sinaasappelsaus (spätlese), varkensgebraad, currygerechten, aardbeien- en frambozensorbets

Sancerre

zie Sauvignon-Blanc – Loire

Sauvignon-Blanc (Loire)

artisjokken, avocado, eiergerechten, gerookte riviervis, zeevruchten, schaaldieren, oesters, gegrilde vis, witte visgerechten zonder roomsaus.

Sauvignon-Blanc (Nieuw-Zeeland, Tasmanië)

asperges, gazpacho, pasta met lentegroenten, garnalen, kipsla, quiches en vistaartjes, gerechten met tomatensaus, desserts met gember

Sherry (droog: fino, amontillado)

aperitief, charcuterie, antipasti, tapa’s

Verdejo

artisjokken, gerookte zalm, gerechten met broccoli, groententaart, zeevruchten, zeevis a la plancha, quiches

Vernaccia (dit San Gimignano)

pasta alla vongole, gerechten met mozarella, bouillabaise, baars en gegrilde witte vis, gerechten met basilicum, pasta al pesto, kalfslapjes met witte wijnsaus

Viognier

zie Condrieu

Vouvray

zie Chenin Blanc Loire

Arbois Rosé

uitentaart, lamsgerechten

Bandol Rosé

ansjovis, tapa’s, (pikante) charcuterie, fish&ships, gevulde paprika’s, russische kool, slaatjes, tabbouleh, barbecue, gegrilde hesp en varkenskoteletjes

Bordeaux Rosé

aïoli, boeuf stroganoff, Indiase gerechten en gerechten met yoghurt, kipsla,

Cabernet rosé

(d’Anjou, Chili) aïoli, Indiase gerechten en gerechten met yoghurt, kipsla

Pinot Noir uit de Elzas

aardappelsla, charcuterie, couscous, korhoen, koude zalm

Rosso Conero Rosato

chorizo en pikante charcuterie, eend met sinaasappel, gerechten met tomatensaus, saltimbocca

Tavel Rosé

ansjovis, asperges met vinaigrette, tapa’s, fish&ships, gevulde paprika’s, russische kool, slaatjes, tabbouleh, barbecue, gegrilde hesp en varkenskoteletjes

Banyuls

chocoladedesserts, aardeientaart, café glacé, pudding

Champagne demi-sec

carameldesserts, pannekoeken, appeltaart of tarte tatin

Eiswein (Icewine)

bruine suikergerechten, kersentaart, ijs met bosbessen, pannekoeken, sachertorte

Maury

chocoladedesserts, aardeientaart, café glacé, pudding

Muscat de Beaumes de Venise

baclava, fruidesserts, sachertorte, muntdesserts, gestoofd fruit, roomijs

Muscat de Rivesaltes

desserts met vijgen en rozijnen, fruitdesserts, druiven, appelmoes, tiramisu

Pacherenc du Vic-Bilh

ananasdesserts, pudding, chutney, gevulde gns met pruimen of ander fruit, pens met confituur, kaastaart, tompoes

Porto

amandelen, walnoten, hazelnoten, chocoladedesserts, meloen met porto

Riesling (Beeren)Auslese

foie gras, gerookte vis, bruine suikergerechten, kersentaart, ijs met bosbessen, citroendesserts, pannekoeken, sachertorte

Riesling VT

chinese gerechten, gerookte ham, waldorfsalade

Sauternes en Barsac (en Loupiac)

foie gras, pudding, citroendesserts, crème brûlée, blauwe kazen, notentaart, tiramisu

Sherry (Manzanilla en Oloroso)

crème catalan, pudding, notengebak, praliné roomijs, desserts met stroop

Tokaji Aszù

thaïse gerechten (4 puttonyos), worteltaart (4 puttonyos), foie gras, pudding, notengebak, praliné roomijs.

Vin de Paille

Thaische gerechten, foie gras, appel en abrikozendesserts, panekoeken, notengebak.

Cava

quiches, roerei, tapa’s

Champagne (en blanc de blancs méthode traditionelle)

aperitief, tapenades, gerookte vis, kaviaar, oesters, gerechten met ei, blini’s, gerechten met avocado, kaastaart, vis met dragon, kwarteleieren, kaassoufflés

Champagne millésimé

aperitief, oesters, quiches, kwartel

Champagne rosé

desserts met een goede zoetzuur balans (met bijvoorbeeld vers fruit, meringue en ijs als bestanddelen), sabaillon, sorbets

Franciacorta

aperitief, tapenades, gerookte vis, kaviaar, oesters, gerechten met ei, kwarteleieren, escargots, kaassoufflés

Franciacorta Satèn

aperitief, oesters, quiches, kwartel, sint-jacobsvrucht

Prosecco

robbiola-kaas, sorbets, desserts in ’t algemeen

end kurkdroog archive.php